Fremtidens fiskeoppdrett må være bærekraftig
RAS 4.0 er en av løsningene på fremtidens fiskeoppdrett. Med en såkalt RAS-prosess (Recirculating Aquaculture Systems), produseres fisk og annen sjømat i store lukkede anlegg på land. Det er mange fordeler med dette konseptet, man får en svært bærekraftig produksjon og fisken odles nær store markeder, f.eks. i Asia. Dermed spares også atmosfæren for betydelige CO2 utslipp fra flyfrakt. Med andre ord, kortreist, førsteklasses sjømat.
Klyngens oppgave
Viken Teknologiklynge 4.0 arbeider med flere RAS-prosjekter og er blant annet i dialog med et kinesisk konsortium som ønsker hjelp til å utvikle RAS anlegg for bygging i Kina. Klyngens oppgave er å sette norske bedrifter sammen for å levere komplette RAS-anlegg til det globale markedet.
Dette vil akselerere bærekraftig og konkurransedyktig produktutvikling hos norske fagmiljøer og bedrifter innenfor industriell digitalisering, automatisering og utvikling av nye materialkombinasjoner og metoder. Virkemiddelet er å bygge på eksisterende kompetanse og teknologi og sette dette sammen for å skape en leverandørindustri som ivaretar bærekraftsmålene med fremtidsrettede løsninger til den globale landbaserte oppdrettsnæringen.
– Dette er et særdeles spennende prosjekt som kan bety enormt for norsk eksport av utstyr og teknologi, sier Hans Bjørn Paulsrud, leder av Viken Teknologiklynge 4.0

Mer bærekraftig produksjon
– Universitetet på Ås er i verdenstoppen av forskning og utvikling av vannrensesystemer til RAS-anlegg, noe vi vil ha stor nytte av i disse prosjektene, sier Paulsrud.
Vannet i oppdrettstankene renses og brukes på nytt. Slik begrenses vannmengdene man trenger til produksjonen. Fôret kan fordeles bedre og oksygen kan tilføres i vannet. På den måten får man mindre avfall og sunnere fisk.